Het is gekend dat de coronacrisis (alsook de huidige tweede golf) een aantal praktische problemen met zich mee heeft gebracht inzake het organiseren van algemene vergaderingen van mede-eigenaars.

Op 21 oktober 2020 stuurde minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, een persbericht de wereld in met zijn voorstel voor spoedige oplossingen voor deze problematiek.

Syndici en mede-eigenaars wachten sindsdien vol ongeduld op het wetsontwerp dat de juridische basis moet bieden voor de voorgestelde oplossingen. Intussen is het wetsontwerp een feit.

Het wetsontwerp houdende diverse tijdelijke en structurele bepalingen inzake justitie in het kader van de strijd tegen de verspreiding van COVID-19 werd namelijk op 25 november 2020 ingediend.

In dit wetsontwerp worden onderstaande elementen opgenomen:

Vooreerst heeft de syndicus de mogelijkheid om de algemene vergadering uit te stellen naar de eerstvolgende 15-daagse periode, wanneer het gaat om een algemene vergadering die zou dienen plaats te vinden tussen 1 oktober 2020 en 9 maart 2021 of die met toepassing van artikel 2 van het Koninklijk Besluit nr. 4 van 9 april 2020 houdende diverse bepalingen inzake mede-eigendom en het vennootschaps- en verenigingsrecht in het kader van de strijd tegen de COVID-19-pandemie waren uitgesteld en op datum van 1 oktober 2020 nog niet waren gehouden.

Wanneer echter een dringende beslissing aangewezen is of wanneer 1/5e van de mede-eigenaars verzoekt om een algemene vergadering, moet deze alsnog worden gehouden en mag ze aldus niet worden uitgesteld. In dergelijk geval zal een algemene vergadering georganiseerd moeten worden.

Wanneer het houden van een algemene vergadering echter niet tot de mogelijkheden behoort, staat de mogelijkheid open om gebruik te maken van de schriftelijke besluitvormingsprocedure. In het wetsontwerp wordt hierbij voorzien in een tijdelijke verspoeling van de huidige unanimiteitsvereiste.

Voortaan kunnen er (tijdelijk) rechtsgeldige beslissingen genomen worden via schriftelijke besluitvorming wanneer meer den de helft van de leden van de VME aan de stemming deelneemt en voor zover zij tenminste de helft van de aandelen in de gemeenschappelijke delen bezitten. Daarnaast wordt er niet afgeweken van het gemeenrecht aangaande het stuk van de te bereiken meerderheid, die aldus kan verschillen naar gelang het agendapunt.

Bovenstaande maatregelen zijn van tijdelijke aard en gelden voor de periode van 1 oktober 2020 tot en met 9 maart 2021, deze periode kan, indien nodig, wel nog worden verlengd.

Tot slot voorziet het wetsontwerp ook nog dat de mede-eigenaars voortaan zowel fysiek als vanop afstand kunnen deelnemen aan algemene vergaderingen. Een fysieke aanwezigheid is niet meer vereist. Een algemene vergadering via videoconferentie zal voortaan dus tot de mogelijkheden behoren. De aanwezigheid op afstand krijgt een wettelijke verankering.

 

Deze nieuwigheid is in tegenstelling tot de bovenstaande versoepelingen van definitieve aard en zal dus ook na 9 maart 2021 van kracht blijven.

 

Zodra de wetswijzing dus een feit is zal men wanneer een algemene vergadering niet mag worden uitgesteld, moeten proberen om de algemene vergadering te organiseren, fysiek dan wel vanop afstand. In de memorie van toelichting valt namelijk te lezen dat maximaal gebruik moet gemaakt worden van het feit dat algemene vergaderingen zowel fysiek als vanop afstand gehouden kunnen worden. Slechts wanneer een algemene vergadering redelijkerwijze niet fysiek of op afstand kan worden gehouden, dient men gebruik te maken van bovenstaande (tijdelijke) versoepelingen.

 

Momenteel wordt het wetsontwerp met de nodige urgentie verder behandeld in het parlement.