De Coronawet van 20 december 2020 voorzag in een aantal versoepelingen voor het houden van een algemene vergadering van mede-eigenaars teneinde de problematiek ingevolge de corona-crisis het hoofd te kunnen bieden.

Zo riep voormelde wet twee belangrijke tijdelijke versoepelingen in het leven, met name de mogelijkheid tot uitstel van de algemene vergadering en de tijdelijke versoepeling van de unanimiteitsvereiste bij schriftelijke besluitvorming.

Ter herinnering, het digitaal vergaderen werd reeds structureel verankerd via de wet van 20 december 2020. Wat deze maatregel betreft is er aldus geen verlening vereist.

Beide tijdelijke maatregelen zouden in principe van kracht zijn tot 9 maart 2021. In de wet is evenwel voorzien dat indien de omstandigheden dit zouden vereisen de regering via KB kan beslissen om de maatregelen voor een langere termijn te handhaven.

Nu fysieke algemene vergaderingen gelet op de huidige omstandigheden nog steeds niet gehouden kunnen worden, heeft de regering van deze mogelijkheid gebruikt gemaakt. De Ministerraad heeft namelijk op 26 februari 2021 het KB daaromtrent goedgekeurd. Dit zal eerstdaags in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd.

Zo is de mogelijkheid tot uitstel van de algemene vergadering voortaan mogelijk tot 30 juni 2021, tenzij minstens 1/5e van de mede-eigenaars alsnog een algemene vergadering wil houden (dan is de syndicus verplicht deze te organiseren).

Voorts kan men nu tot en met 30 juni 2021 schriftelijk een beslissing nemen met het normale quorum en de wettelijke meerderheden.

 

Voor meer informatie mag u uiteraard steeds contact opnemen.