De conceptnota voorziet in een mogelijkheid voor handelshuurders en -verhuurders om te contracteren over bepaalde tegemoetkomingen die een handelsverhuurder doet/kan doen tijdens deze hangende coronacrisis. Omdat beide partijen op continuïteit gericht zijn, staat in het voorstel te lezen dat de handelsverhuurder bepaalde toegevingen afhankelijk kan maken van het niet-gebruik van de opzegmogelijkheid van de handelshuurder (na drie jaren). In de conceptnota (klik hier) wordt dat verduidelijkt als volgt:

“De achterliggende reden daarvan is dat de compensatie die door de verhuurder wordt toegestaan, kan worden gemilderd door de duurtijd van de handelshuurovereenkomst. De doelstellingen van de Handelshuurwet worden daarbij ook niet miskend. De continuïteit van de handelszaak en de extra maatregelen die daarop gericht zijn (met name de financiële tegemoetkomingen van de verhuurder), vereisen namelijk een langdurigere duurzame relatie. Een eventuele opzegging ‒ dus een geval van discontinuïteit ‒ zou de doelstelling van de maatregelen miskennen wegens het ontbreken van een langdurige relatie, wat een koppeling van de tegemoetkomingen aan de opzegmogelijkheden verantwoordt.

Een dergelijke werkwijze moet de verhuurder ook voldoende comfort geven om dergelijke financiële tegemoetkomingen aan de huurder toe te staan, waardoor de huurder meer ruimte heeft om te ijveren voor de continuïteit van zijn handelszaak. Solidariteit gaat op die manier hand in hand met duurzaamheid, aan beide kanten. Het is immers vrij evident dat een verhuurder zich weinig solidair zal opstellen ten aanzien van een huurder die op het eerste mogelijke moment het contract beëindigt en de verhuurder met een leegstaand pand achterlaat.” 

U kan zijn toelichting terugkijken via onderstaande link.

https://www.youtube.com/watch?v=UCYjxsLbYQE