Op 12 mei 2016 heeft de Kamer het Wetsontwerp inzake overheidsopdrachten aangenomen. Deze wet dient een gedeelte van de Europese Richtlijnen 2014/24/EU en 2014/25/EU van 26 februari 2014 betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten, respectievelijke betreffende het plaatsen van opdrachten in de sectoren water, energie, vervoer en postdiensten [1] om te zetten in het Belgisch recht.

Hoewel de wet van 15 juni 2006 betreffende de overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten nog maar recent – op 1 juli 2013 – in werking is getreden, zal deze wetgeving dus binnenkort vervangen worden door een nieuw wetgevend kader.

De nieuwe wet inzake overheidsopdrachten brengt bepaalde nieuwigheden met zich mee ten opzichte van de wet van 15 juni 2006, zoals onder meer:
• De rechtspraak inzake in-house, publiek-publieke samenwerking en wezenlijke wijzigingen wordt grotendeels gecodificeerd
• Het onderscheid tussen A-diensten (prioritaire diensten) en B-diensten (niet-prioritaire diensten) wordt afgeschaft, waarbij echter een versoepeld regime is voorzien voor een aantal sociale en bijzondere diensten
• Het “innovatiepartnerschap” als nieuwe gunningswijze wordt geïntroduceerd
• De toepassingsvoorwaarden voor het gebruik van de onderhandelingsprocedure met bekendmaking (voortaan de “mededingingsprocedure met onderhandeling”) en de concurrentiedialoog worden verruimd
• Uitdrukkelijke wettelijke verankering dat het prijscriterium ook kan worden uitgedrukt in levenscycluskosten (ook wel “total cost of ownership”, afgekort “TCO”, genoemd)
• De invoering van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument
• Afschaffing van het begrip “promotieopdracht van werken”
• Toevoeging van diverse nieuwe uitsluitingsgronden en de invoering van self-cleaning

In principe dienden de Richtlijnen 2014/24/EU en 2014/25/EU reeds op 18 april 2016 in werking te zijn getreden. De goedkeuring van de Wet inzake overheidsopdrachten door de Kamer is nu een eerste stap in die richting. Alvorens de wet in werking kan treden, moeten de wet en de nodige uitvoeringsbesluiten nog bekendgemaakt worden in het Belgisch Staatsblad. De Europese Commissie heeft België intussen reeds een aanmaningsbrief gestuurd wegens niet-tijdige omzetting van de richtlijnen.

Voor meer info kan u terecht bij Equator Advocaten:

Steven Van Garsse: steven.vangarsse@eqtr.be
Simon Verhoeven: simon.verhoeven@eqtr.be

******************************************
[1] Voluit: Richtlijn 2014/24/EU van 26 februari 2014 van het Europees Parlement en van de Raad betreffende het plaatsen van overheidsopdrachten en tot intrekking van de Richtlijn 2004/18/EG en de Richtlijn 2014/25/EU van 26 februari 2014 van het Europees Parlement en van de Raad betreffende het plaatsen van opdrachten in de sectoren water- en energievoorziening, vervoer en postdiensten en houdende intrekking van Richtlijn 2004/17/EG.